ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ - ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ - ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ


Η ΕΔΟΠ είναι ενταγμένη στο:

  • Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών - Προστασίας του Πολίτη.

  • Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (πρώην Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

  • Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (πρώην Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).


ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ






Η ορεινή διάσωση αναφέρεται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (S.A.R.) ατόμων που έχουν την ανάγκη  μας και πραγματοποιείται σε δύσβατο έδαφος, όπως βουνά, ερήμους , δάση, ποτάμια, λίμνες και σπήλαια
Το τμήμα της ορεινής διάσωσης της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας ασχολείται με την εκμάθηση κατάλληλων τεχνικών διάσωσης, για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επιχειρήσεων, όταν και αν αυτό ζητηθεί.
Τα μέλη του τμήματος ορεινής διάσωσης ασχολούνται :
·         Με την καλλιέργεια των γνώσεων της γύρω από τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το βουνό
·         Με  τον προσανατολισμό και την πρόγνωση του καιρού
·         Την έρευνα αγνοούμενων
·         Τις τεχνικές ορεινή διάσωσης
·         Την οργάνωση επιχειρήσεων ορεινής διάσωσης 
Τα μέλη της συχνά πραγματοποιούν ορειβασία( ορεινή πεζοπορία, ανάβαση- κατάβαση συνδυασμένα με αναρρίχηση με διάφορους τρόπους
Κάθε φορά που το τμήμα της ορεινής διάσωσης ετοιμάζεται για ορεινή πεζοπορία ή ορειβασία οργανώνεται το καθετί με λεπτομέρεια ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες  δυσάρεστων καταστάσεων.
Η ομάδα πραγματοποιεί πορείες και ασκήσεις τόσο το χειμώνα ,όσο και το καλοκαίρι και έρχεται αντιμέτωπη με τα ανάλογα καιρικά φαινόμενα της κάθε εποχής. Σε κάθε μια από τις πορείες της ομάδας υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ασκήσεων.
 Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας εξασκούνται συνεχώς στους κόμπους , μιας και οι κόμποι είναι από τα βασικότερα εργαλεία της ορεινής , καθώς ένα λάθος δέσιμο μπορεί να αποφέρει τραγικές συνέπειες.
Βασική αρχή του τμήματος της ορεινής είναι ο σεβασμός για το βουνό, όλοι εκεί επάνω είμαστε μια ομάδα και ο ένας εξαρτάται από τον άλλον. Το τμήμα της ορεινής καθώς και τα 6 τμήματα της  Ε.Δ.Ο.Π. βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, επειδή για κάθε διάσωση ή άσκηση που πραγματοποιείται , είτε στο βουνό, είτε οπουδήποτε αλλού είναι απαραίτητη η συνδρομή και των 6 τμημάτων για μια επιτυχημένη έκβαση της διασωστικής επιχείρησης.